search atelier zabadalova

Studie rodinného domu Pardubice

Novostavba rodinného domu je umístěna přímo ve středu malé obce. Náves je v tomto případě zelená plocha se stromy a potokem. Dům má tedy pěkný výhled jak do klidné návsi, tak do vlastní zahrady. Požadavek majitelů byl přízemní dům, čímž vznikla poměrně rozsáhlá půdorysná stopa. Vzhledem k charakteru místa a okolní zástavby bylo jasné, že dům bude mít sedlovou střechu a také, že umístit vše do jedné hmoty by vytvořilo neúměrný objem vzhledem k okolní zástavbě. Vznikl tak koncept rozdělení domu na dvě hmoty spojené vstupní chodbou, které vycházejí z vnitřního uspořádání. Společenská část je orientovaná hřebenem podél ulice a nabízí výhled na náves i do zahrady. Ložnicová část je orientovaná štítem do ulice a ložnice se otevírají pouze do vlastní klidné zahrady. Právě uspořádání hmot do tvaru L vytváří příjemné ohraničení prostoru v zahradě, kam jsou orientovány východy z místností i zapuštěné kryté terasy.

Součástí studie domu je také zařízení interiéru, které vychází z přání a požadavků majitelů. Stejně jako exteriér se i interiér domu nese v duchu přírodních, světlých, nadčasových materiálů. Každá místnost je řešena individuálně podle přání svého uživatele. Takto detailně vyřešený prostor dává majitelům jasnou představu o celkovém výsledku a usnadňuje navazující projektovou činnost.